Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Wat moet je doen tijdens een hittegolf op vakantie?

Of het nu de klimaatverandering is of toeval: het aantal hittegolven in Europa lijkt steeds meer toe te nemen. De meeste Nederlandse vakantiegangers houden wel van een beetje warmte tijdens de vakantie. Maar wat te doen als het uit de hand lijkt te lopen met temperaturen boven de 35° C en je zit in een vakantiehuisje zonder airco? Gelukkig weten juist de vaste bewoners van onze populaire vakantiegebieden van oudsher hoe ze hiermee moeten omgaan. Vijf tips voor als je een hittegolf op vakantie meemaakt.

Wat moet je doen tijdens een hittegolf op vakantie?

Tips voor bij een hittegolf op vakantie

Inmiddels hebben we het allemaal wel eens meegemaakt: een hittegolf als je op vakantie bent. Vooral in landen in Zuid-Europa, zoals Spanje en Portugal, kunnen de temperaturen in de zomer fiks oplopen. In zulke gevallen is het goed om te weten wat te doen bij een hittegolf op vakantie?

Drink zoveel mogelijk water

Wellicht klinkt het als een open deur maar water is het middel waarmee het lichaam de strijd aangaat met de hitte. Drink je niet genoeg dan dreigt oververhitting en in het ergste geval kan je daar zelfs aan bezwijken. Zorg dat er altijd genoeg koel water beschikbaar is (ijskoud is niet nodig). Heb je een beetje dorst of krijg je een droge mond, drink dan water en twijfel daar niet aan.

Hou de warmte buiten

Ook zonder airconditioning kan je het binnen koel houden als je het verstandig aanpakt. Sluit tijdens het warmste deel van de dag als de zon schijnt alle deuren en ramen. Zorg dat alle ramen verduisterd worden desnoods met lakens of doeken. Het voorkomen dat de zon de ruimten verwarmt, scheelt echt een slok op een borrel. Als de zon onder is en in de vroege ochtend zorg je voor ventilatie. In het zuiden van Europa is het uiteraard een paar uur eerder donker dan in ons land.

Zoek een ruimte met airconditioning

Nu de hoogste temperaturen steeds verder lijken op te lopen, nemen sommige gemeenten in Zuid-Europa extra maatregelen. Indien de temperaturen boven de 37° C stijgen, kan dat gevaarlijk zijn voor iedereen. Dan is het verstandig een ruimte te zoeken met airco. Boek bijvoorbeeld een vakantiehuis aan zee en vink in het menu aan dat je kiest voor een huisje met airco.

Koel jezelf met water

Naast het drinken ervan is water ook zeer geschikt om je lichaam te koelen. Is er geen zwembad in de buurt om in te duiken, dan zijn er ook diverse andere opties. Neem bijvoorbeeld af en toe een douche. Het water hoeft niet ijskoud te zijn als het maar koeler is dan de omgeving. Ook een koud  voetenbad doet veel goed. Als je thuis bent kan je kiezen voor een natte handdoek op je hoofd of schouders. Ga je op pad neem dan een spray-flesje mee met koel water en gebruik dat af en toe op jezelf.

Voorkom stress

Het is vaak niet eenvoudig om niet te piekeren als je in een onprettige situatie terecht komt zoals extreem warm weer. Maar juist stress zorgt ervoor dat je lichaam nog warmer wordt. Wees niet eigenwijs en neem een siësta op het warmste moment van de dag zoals bewoners van warme streken al sinds mensenheugenis doen. Het geeft rust en je zult zien dat je meer energie hebt als de zon eenmaal onder is.

Afkoelen aan het strand? Bekijk hier de mooiste stranden van Spanje.