Heb jij je vakantiewoning alweer gereserveerd en ben je tevreden over je bestemming? Vakantie is om te ontspannen maar ook om te genieten. In ieder geval wil je niet piekeren over risico’s die je zou kunnen lopen op de plaats van bestemming. Gelukkig is er ook een wereldkaart voor vakantiegangers waar je in één oogopslag kan zien hoe veilig of juist onveilig het vakantieland van jouw keuze is.
Nederland behoort niet tot de meest veilige vakantielanden
De meest veilige landen om op vakantie te gaan, zitten behoorlijk bij ons in de buurt. Het volgende lijstje geldt voor 2019: Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Zwitserland en IJsland. Echte verrassing zullen daar niet tussen zitten. Dat Nederland niet in dit lijstje met super-veilige vakantielanden zit opgenomen is eigenlijk de schuld van de NS. Als een van de voorwaarden voor super-veilig geldt namelijk dat er geen onderbrekingen in het openbaar vervoer van enige omvang mogen voorkomen. Aan die eis heeft ons treinverkeer in de afgelopen jaren niet kunnen voldoen.
De dreiging van Zika
Hoewel de bedreiging door het Zikavirus minder op de voorgrond staat dan een paar jaar geleden, heeft dit virus dat door muggen wordt overgebracht wel een grote invloed gehad op de wijze waarop vakantiegangers uit de hele wereld de bestemmingen in Zuid- en Midden-Amerika beoordelen. Het virus werd in eerste instantie vastgesteld in het Zikawoud in Afrika maar verspreidde zich snel in Amerika. Tijdelijk vreesde men dat ook Noord-Amerika en Europa ‘besmet’ zouden raken. Dat is tot dusverre echter niet gebeurd. Het Zikavirus is niet gevaarlijk voor volwassenen maar kan ernstige hersenaandoeningen bij foetussen veroorzaken. Er zijn geen geneesmiddelen bekend. Hoewel de actuele noodsituatie is verminderd, bestaat het risico in een groot deel van de wereld nog steeds.
Terrorisme
Het moslimterrorisme is niet beperkt tot een aantal brandhaarden in de wereld maar heeft ook Europa en Amerika bereikt. Toch liggen de meest gevaarlijk vakantielanden ter wereld ook in 2019 weer in hetzelfde gebied als diverse voorgaande jaren. Wie zijn leven niet kostbaar acht, loopt in Syrië, Irak, Afghanistan, Yemen, Libië, Somalië, Soedan en Mali de grootste kans om het kwijt te raken. Ook in de omgeving van deze landen is het vaak niet erg veilig. Ook Myanmar wordt door de recente gebeurtenissen en de onrust die er al langer heerst, tot de rode landen gerekend. Hier kan je beter wegblijven.
Neem geen risico’s op vakantie met je gezondheid
Natuurlijk is het algemeen bekend dat het verstandig is om te informeren tegen welke ziektes je moet worden ingeënt als je naar een exotische bestemming, zoals Zuid-Oost-Azië of Afrika vertrekt. Toch zijn de risico’s dichter bij huis soms ook groter dan je wellicht denkt. Wist je bijvoorbeeld dat je in bepaalde delen van Turkije ook malaria kan oplopen? Als je buiten of op de grens van Europa op vakantie gaat, is het verstandig om even te informeren of en zo ja welke injecties nodig zijn. Dat kan bij je huisarts maar ook de grotere ziekenhuizen in ons land. Kies voor een veilige vakantie.