Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Oud en nieuw in Duitsland vieren

Een kijkje over de grens om het oud en nieuw vieren mee te maken in het buitenland kan best leerzaam zijn. Misschien ga jij dit jaar wel oud en nieuw in Duitsland vieren. Hoe gaat het bij onze oosterburen?

Oud en nieuw in Duitsland vieren

Oud en nieuw in Duitsland vieren, dit mag je verwachten

Wil je oud en nieuw in Duitsland vieren, dan ben je het liefst natuurlijk wel voorbereid op de lokale tradities. Hieronder lees je daar meer over.

Sylvester

De Duitsers noemen Oudejaarsdag Sylvester en op deze dag zuilen veel mensen je al een gute Rutsch wensen. Dat kan je vergelijken met een ‘fijne jaarwisseling’ omdat het een afkorting is van Einen gute Rutsch ins neue Jahr, letterlijk dus: glij het nieuwe jaar goed in.

Vuurwerk

In de week voor oudjaar mag het vuurwerk worden verkocht. Afsteken mag op 31 december en 1 januari. De regelgeving is wat minder strikt dan in ons land. Iedere winkel verknoopt wel knal- en siervuurwerk en in de supermarkt ligt het ineens tussen het snoepgoed. In Duitsland zijn er jaarlijks ook veel ongelukken met vuurwerk. Uitkijken is dus een must.

Diner en dan ‘dinner for one’

Duitsers eten meestal thuis op oudejaarsavond met vrienden en familie. De fonduepan komt meestal dan op tafel. Na het diner is het tijd voor tv en al meer dan 50 jaar is het gebruikelijk dat de sketch ‘Dinner for one’ wordt uitgezonden door alle zenders en soms meerdere malen. Het is de van oorsprong Engelse voorstelling waarbij een adellijke dame alleen dineert en de butler de drankjes van de denkbeeldige gasten moet opdrinken. Het duurt ongeveer een kwartier.

Grote feesten

De Duitsers houden op Sylvester wel van een groot feest met muziek en dans en Schlagers die uit volle borst kunnen worden meegezongen. Overal worden dergelijke evenementen dan ook georganiseerd en ze gaan door tot  diep in de nacht. Bij de Brandenburger Tor in Berlijn wordt het feest in de open lucht gevierd, vaak door meer dan 100.000 burgers.

Sekt

Als de klok twaalf uur heeft geslagen, is het tijd om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen en te proosten. Dat laatste gebeurt traditioneel met Sekt. Over deze bubbelwijn bestaan vele misverstanden. Het is beslist geen goedkope variant van champagne. De richtlijnen voor het maken van de drank zijn net zo streng als die voor de Franse bubbels en de bescherming van de naam is ook optimaal. De goede jaren Sekt worden door de kenners beschouwd als vergelijkbare met champagne.

Berliner bollen

Voor Berliner bollen hoef je echt niet alleen in Berlijn te zijn. De traditionele Duitse lekkernij met oudjaar is geen echte oliebol, al komt deze wel uit de frituur. De Berliner bol wordt gevuld met jam of soms een combinatie van jam en room. Een traktatie maar vol calorieën. Rond de jaarwisseling kun je deze bij iedere bakker kopen en zijn er ook stalletjes op straat in de grote steden. Let wel op dat je weet wat je koopt. Er is ook een pittige variant gevuld met mosterd en dat wil je wel weten voordat je de eerste hap neemt.

Neujahrsansprache

Wat bij ons de kersttoespraak is, gebeurt in Duitsland op oudejaarsavond. De Bundeskanzler kijkt terug op het verstreken jaar en blikt vooruit naar de toekomst Alle zenders maken hier ruimte voor en het is dan ook een van de momenten die traditioneel hoort bij deze feestdag. Wanneer boek jij je wintersport vakantiehuisje?

Bekijk ook: Op vakantie naar Kreta in de winter