Een vakantiehuis aan de Noordzeekust huren? Lekker naar de Noordzeekust en een huisje huren in de nabijheid van de zee en het strand. Dat geeft toch in ieder seizoen een echt vakantiegevoel. Maar hoe zit het nu eigenlijk met zee, strand en zon langs de Hollandse kust? Hieronder vind je meer informatie over een verblijf aan de Noordzeekust in Nederland en wat handige tips.
De zee bij de Noordzeekust
De Noordzee is op sommige plaatsen wel 500 meter diep, maar gemiddeld is dat ongeveer 95 meter. De Noordzee is maar zelden echt compleet blauw, hoogstens op een volmaakte zomerdag bij windstilte. Als je een bakje water schept uit een willekeurige zee zal dat even kleurloos zijn als kraanwater. In de grote massa is dat anders. De kleur heeft vooral te maken met de zon. Het licht bestaat uit de basiskleuren. Rood licht ‘lost’ veel eerder op in water dan blauw licht. Daarom lijkt een watermassa altijd blauw. Hoe blauw het water is, ligt aan de helderheid. In de Noordzee zit relatief veel plankton en ander materiaal. Dat verstrooit het licht, waardoor de zee er grijsgroen kan uitzien. Warm water zoals in de Middellandse Zee is vaak minder voedselrijk en daardoor blauwer.
Het strand aan de Noordzee
De Nederlandse stranden zijn vaak breed en van goudgeel zand. Dat zand is vrijwel volledig aangevoerd door wind, rivieren en ook door de zee. Het is in het algemeen afbraak materiaal van rotsen. Omdat het bij het vervoer constant tegen elkaar wordt geschuurd, wordt het materiaal steeds kleiner en zachter. De zeebodem bestaat de eerste kilometers ook uit dit zand en kan gebruikt worden om het zand op te spuiten. Als er een koraalrif voor de kust ligt, kan er een parelwit strand ontstaan, bijvoorbeeld op Zuidzee eilanden. Een dergelijk strand bestaat uit kalk van de ontelbare omhulsels waarin koraal heeft geleefd.
De zon
In Nederland schijnt de zon gemiddeld zo’n 1.650 uur per jaar. De meeste zonuren krijgt de Noordzeekust. Dat wordt veroorzaakt door de zee. Deze is in de zomermaanden vaak flink kouder dan het land. In de koudere lucht boven zee kan minder water worden opgenomen dan boven land. Opklaringen komen dan ook sneller voor aan de kust dan boven land. De meeste zonuren komen voor in de maanden mei, juli en augustus. Dan kan je gemiddeld rekenen op 7 a 8 uur per dag.
Aan de Noordzeekust is altijd wat te doen
Kom je voor de zon, dan zit je in de zomer vaak wel goed. Is het bewolkt dan is een wandeling langs het strand of op een bankje kijken naar de golven ook een optie. Bovendien zijn er altijd activiteiten in kustplaatsen gedurende het seizoen en dat loopt best lang gedurende de zomer. Informeer er maar eens naar voordat je een locatie kiest. Mocht het regenen dan is in ons kleine landje altijd wel een attractie of een stad te vinden waar jij je kan vermaken zonder er een lange reis voor te hoeven afleggen. Dat geldt voor Zeeland tot het puntje van Noord-Holland. Een vakantie langs de kust is iets om naar uit te kijken!
Bekijk ook: De mooiste zomerbestemmingen in Europa