Logo Vakantiehuisjes.nl Logo Vakantiehuisjes.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Dit is de beste tijd om Sauerland te bezoeken

Er zijn maar weinig vakantiegebieden die zowel in de zomer als winter populair zijn bij toeristen. Dat geldt echter wel voor Sauerland, voor toeristen vanuit Nederland en België. Dat komt waarschijnlijk omdat deze streek in Duitsland op slechts enkele uren van de grens ligt en toch zeer buitenlands overkomt met het (licht) bergachtig karakter. Wat is de beste tijd om Sauerland te bezoeken?

Dit is de beste tijd om Sauerland te bezoeken

Wat is de beste tijd om Sauerland te bezoeken?

In de zomer zijn deze bergen ideaal voor prachtige wandeltochten en in de winter kan er met enige regelmaat aan wintersport worden gedaan. In de periode mei tot en met juli zijn de gemiddelde temperaturen vergelijkbaar met ons land, al zijn extreme maxima zelden door de hoge ligging. Wie gaat voor de wintersport zal de sneeuwberichten in de gaten moeten houden. Langlaufen lukt ieder jaar wel, de ski-mogelijkheden zijn minder vanzelfsprekend. Boek je een vakantiehuisje in Sauerland dan is er in de omgeving veel om te ontdekken. Sauerland ligt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen.

Een piste in Sauerland
Een piste in Sauerland

5 tips in Sauerland

Hieronder vind je 5 mooie plaatsen in Sauerland. Zowel in de winter als in de zomer zijn dit aanraders.

1. Soest

Soest ligt op de grens van Sauerland en Münsterland. Het is een charmant historisch stadje dat in her verleden veel te lijden heeft gehad van oorlogen. De schade van de Tweede Wereldoorlog is inmiddels weer volledig hersteld. Het blijft subjectief, maar veel kenners beschouwen de Dom van Soest als de mooiste van Duitsland. Soest is ook sedert eeuwen een centrum van zoutwinning en heeft hier veel rijkdom aan te danken. Voor de liefhebber zijn er vele wellness centra die gebruik maken van de vermeend helende kracht van zoutoplossingen.

2. Attendorp

Het dorpje Attendorp is charmant, maar niet bijzonder. In 1907 werd echter bij toeval een enorme druipsteengrot ontdekt. De Atta-hölhe is 6,6 kilometer lang en daarmee de grootste in Duitsland. Veie beschouwen deze ook als de mooiste. Voor toeristen is er een rondleiding in de 500 meter die toegankelijk zijn voor particulieren. De tocht duurt ongeveer een uur en is zeer indrukwekkend indien je geen last hebt van claustrofobie.

3. Winterberg

Wie aan Winterberg denkt, ziet skipistes voor zich. En dat klopt, op relatief korte afstand van de grens zijn er hier 5 skigebieden met 60 verschillende pistes. In de zomer is Winterberg een charmant stadje in een mooie omgeving om te wandelen of te mountainbiken.

Besneeuwd bos buiten Winterberg
Een besneeuwd bos buiten Winterberg

4. Iserlohn

Omringd door bossen is Iserlohn de grootste stad in het Sauerland. Het strategisch gekegeld gebied wordt al sinds de 6e eeuw bewoond. In de loop van de vele eeuwen zijn er prachtige kerken en andere monumenten gebouwd. Daarnaast is Iserlohn ook een echte museumstad. Voor de liefhebber is er onder andere een speleologiemuseum met informatie over de grotten en zijn bewoners. Hier staat ook een  replica van een holenbeer op ware grootte en een tentoonstelling van verschillende vondsten die gedaan zijn in de grotten nabij de stad.

5. Fort Fun Abenteuerland

Vlakbij Bestwig ligt dit attractiepark dat als thema het Wilde Westen heeft. Ideaal als er kinderen tot de vakantiegangers behoren. Naast de vele achtbanen en andere mechanische zaken zijn er ook attracties waarbij de kinderen zich kunnen uitleven en tegelijkertijd beweging krijgen zoals klimwanden en trampolines. Het park heeft een uitstekende reputatie waar het veiligheid betreft. Een prettige gedachte.